Kávovník – II. díl kávového miniseriálu

V minulém díle jsme začali stručným shrnutím koloběhu kávy od rostliny až po lahodný šálek voňavé kávy. Nyní je na čase se na jednotlivé části podívat trochu podrobněji.

Ale nejprve trocha historie:

  • O čem není sporu je fakt, že káva pochází z Etiopie, kde rostla divoce a byla hojně využívána domorodými kmeny. Dle historických pramenů se zde požívala káva již 1. století př. n. l., ne však tak jak ji známe a požíváme dnes my, ale jako lék při žaludečních potížích. Teprve až později, s příchodem kávy do arabských zemí, se na ni přestává nahlížet jako na lék a stává se z ní pochutina s typickým aromatem a povzbuzujícími účinky, která si podmaní celý svět. Později se díky Holanďanům rozšiřuje do Asie a nakonec pomocí Španělů a Angličanů do Jižní Ameriky a Mexika.

Kávovník je velmi krásný, ovocný, stále zelený strom/keř rostoucí v tropickém a subtropickém pásu. Můžete si ho vypěstovat i u nás v mírném pásu jako pokojový keř (dobře se mu daří v lehké a kyselé půdě), který Vám nejen vyzdobí obývací pokoj, ale také, budou-li dobré podmínky, po 4 letech začne plodit.

Květy jsou čistě bílé, připomínající jasmín. Nejčastěji se pěstují keřovité kávovníky, protože příliš vysoký strom je na plantáži nežádoucí a špatně se sklízí zralé třešně. V těchto třešních se obvykle nachází dvě zrnka otočená plochými stranami k sobě, každé obalené v pergamenové slupce. Je-li v třešni pouze jedno zrno, nazývá se „perlové“. Toto perlové zrno je kvalitnější, protože pro sebe mělo více živin než ostatní. Nezralé třešně mají sytě zelenou barvu obdobně jako olivy. Po dobu zrání 12-14 měsíců se zbarvují přes žlutou až do sytě červené nebo fialové. Problémem u kávových třešní oproti ostatnímu ovoci, např. banánu, je okamžité ukončení zracího procesu po utržení.

Existuje mnoho druhů kávovníků (myslím něco přes 100), ale v příštím díle se podíváme na dva nejznámější „rivaly“, kterými jsou kávovník arabský (Coffea arabica) a kávovník statný (Coffea canephora). Nejčastěji uslyšíte nebo uvidíte jednodušší označení arabika a robusta. Arabika se pěstuje zejména v Jižní Americe a v Africe, robusta častěji v Asii.

Zdroj obrázku: www.kavadnes.cz

 

Facebook Sdílet článek